Contacte
-
Mongay
Notícies - Àrea empreses

Com afecta la llei d'economia circular en els sectors d'alimentació i HORECA

 

Ja ha estat aprovada la llei d'economia circular, que vol configurar un sistema econòmic en el qual el valor dels productes i materials tinguin un cicle de vida el més llarg possible, reduint en la mesura del possible el seu impacte mediambiental. La norma estableix una jerarquia de residus en la qual s'estableix, en ordre de prioritats, els valors de la prevenció dels residus, la seva reutilització, reciclatge, valorització i, finalment, la seva correcta eliminació.

 

La llei parteix d'un plantejament ambiciós i, malgrat que té afectacions en múltiples àmbits, posa el focus en polítiques de prevenció per aconseguir un objectiu gradual de reducció dels residus generats.

 

En què ens afecta aquesta normativa com a consumidors?

 

El caràcter transversal de la norma determina que es produiran efectes en múltiples àmbits. A nivell de consumidors, notarem petits canvis en molts aspectes de la nostra vida quotidiana. Per exemple, veurem que, a partir del dia 3 juliol de 2024, canviarà el disseny dels envasos per a begudes, ja que només podran comercialitzar-se aquells que mantinguin les tapes i els taps units a l’envàs. Haurem de realitzar la recollida separada d'ampolles de plàstic i probablement, entre 2023 i 2027 veurem la implantació d'un sistema de dipòsit, devolució i retorn d'aquests envasos. Més endavant, a partir del 2025, canviarà la composició del plàstic d'aquestes ampolles, que cada vegada hauran de contenir un percentatge major de plàstic reciclat.

 

Veurem també com aniran desapareixent del mercat productes que fins ara han estat d'ús quotidià com ara els gots per a begudes per a portar, els envasos per a aliments de consum immediat, els bastonets de cotó, els coberts i plats de plàstic, les palletes, els palets agitadors de begudes, les varetes de subjecció de globus, els recipients d'alimentació de poliestirè expandit (“porex”)... Respecte d'altres articles, veurem com canvien, perquè s'estableixen requisits d'ecodisseny per exemple, per a recipients de begudes. Tot això per a aconseguir l'objectiu de reducció del 50% d'aquests envasos en 2026, i del 70% en el 2030.

 

Quin paper tindrà l'hostaleria i restauració?

 

Aquest sector tindrà un paper rellevant en la reducció d'envasos, perquè es pretén fomentar l'ús de fonts d'aigua potable i d'envasos reutilitzables, especialment en el sector de l'hostaleria i restauració. Així, en els establiments d'aquest sector s'haurà de tenir a la disposició dels clients o usuaris, de manera gratuïta, aigua no envasada i apta per al consum, de manera complementària a la resta de serveis.

 

Com afectarà aquesta normativa al sector de l'alimentació?

 

S'estableix l'obligació a càrrec de les empreses del sector d'alimentació i restauració col·lectiva d'aconseguir minimitzar el malbaratament alimentari mitjançant la donació d'aliments o, de forma menys prioritària, la seva transformació per a alimentació animal, la transferència com a subproductes en una altra indústria, com a compost o, si no és possible cap dels usos anteriors, com a combustió.

 

A partir del dia 1 de gener de 2023, els comerços d'alimentació i els d'alimentació “take away” no podran rebutjar els envasos que els facilitin els consumidors, ja siguin ampolles, tàpers, bosses, etc., sempre que estiguin degudament higienitzats: l'establiment podrà rebutjar els envasos que no estiguin en condicions, per brutícia, o quan no siguin els adequats per al producte. La responsabilitat en cas que els recipients facilitats no estiguin degudament condicionats és del consumidor.

 

A més, els establiments d'alimentació que tinguin una superfície de 400 metres quadrats o més, hauran de destinar almenys el vint per cent de la seva àrea de vendes a l'oferta de productes a granel o mitjançant envasos reutilitzables.

 

I, en l'àmbit tributari, Quines afectacions tindrà aquesta normativa?

 

La norma es basa en el principi de “qui contamina paga”, i estableix que els costos de gestió de residus seran sufragats directament pel productor o el posseïdor, qui serà responsable del residu fins al seu complet tractament.

 

No obstant això, s'estableixen també diferents mesures tributàries com els tributs dels municipis per a la gestió de residus, o un impost sobre el dipòsit de residus en abocador, a la incineració i a la coincineració de residus.

 

A més, es crea el tribut sobre sobre envasos de plàstic no reutilitzables que, pel seu interès, analitzem amb major detall en aquesta notícia.

 

Aquesta és una llei ambiciosa; veurem si les administracions públiques són capaces d'aplicar les polítiques necessàries per aconseguir els objectius proposats.
 

La imatge s'utilitza sota llicència creative commons. Thank you Pixabay, Thank you MatteoPhotoPro2020
Avís legal    ·    LSSI    ·    Política de cookies    ·    Mapa web    ·    Disseny web Anunzia

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a finalitats analítiques i tècniques, tractant dades necessàries per a l'elaboració de perfils basats en els teus hàbits de navegació. Pots obtenir més informació i configurar les teves preferències des de 'Configuració de cookies'.

Configuració de cookies
Google Analytics
Google Maps
Altres