Gestoria Mongay

Notícies · Articles
30/04/2021

Nou tràmit notarial: l'expedient matrimonial.

Nou tràmit notarial: l'expedient matrimonial.

Avui entra en vigor la reforma de la Llei 20/2011, del Registre Civil, que permet als Notaris realitzar un nou tràmit: els expedients matrimonials.

Encara que els Notaris i Notàries poden oficiar casaments des de 2015, l'Expedient Matrimonial havia de tramitar-se en el Registre Civil. Amb l'entrada en vigor de la reforma de la Ley 20/2011, del Registro Civil, els Notaris queden facultats per a instar i emetre per si mateixos l'Expedient Matrimonial.


Però, què és l'expedient matrimonial?

Abans de contreure matrimoni, els contraents han de complir una sèrie de requisits, entre els quals trobem: ser major d'edat, tenir capacitat suficient, o no trobar-se unit per vincle matrimonial amb una altra persona. Per a acreditar que no existeixen impediments o causes d'incompatibilitat amb la celebració del matrimoni, el Registre Civil havia de certificar que es complien tots aquests requisits i emetre l'Expedient Matrimonial.

Així mateix, durant l'expedient es comprova que no concorren situacions per a considerar que el matrimoni és de complaença (o conveniència). Pots consultar els criteris que se segueixen per a valorar els matrimonis de complaença aquí.


Quins són els avantatges de tramitar-ho en una Notaria?

Mentre que l'Expedient davant el Registre Civil ha d'instar-se pels interessats a celebrar el matrimoni, personant-se en el Registre i recaptant tota la documentació que se'ls requereix, la tramitació en Notaria és més còmoda per als contraents, ja que ells s'encarregaran de demanar totes les certificacions necessàries per a emetre l'Expedient Matrimonial.

I tot i que el tràmit davant la Notaria té cost, la comoditat per als contraents i l'agilitat respecte el Registre Civil el compensa.


Què haig de fer si vull contreure matrimoni davant el Notari o Notària?

Només has de contactar amb nosaltres per a iniciar el tràmit, o amb una Notaria, amb el DNI original de tots dos contraents. Una vegada l'expedient sigui favorable, ja es podrà signar l'escriptura de matrimoni, tant en la pròpia Notaria com en un altre lloc, ja que el Notari/a pot desplaçar-se.


Altres tràmits que poden realitzar-se davant Notari/a.

L'Expedient Matrimonial no és l'únic tràmit que poden realitzar els Notaris, sinó que també poden celebrar noces, constituir parelles de fet, o divorciar (quan existeixi mutu acord i no tinguin fills menors d'edat).


Constitució de parelles de fet.

La constitució es realitza mitjançant una Acta molt senzilla, on cal acreditar la convivència dels signants i el compliment dels requisits legals.

La constitució en escriptura pública i la posterior inscripció en el Registri de Parelles Estables de Catalunya permet que la parella supervivent cobri la pensió de viduïtat (sempre que es compleixin els requisits econòmics).


Divorcis i separacions.

Aquest és, al nostre entendre, un dels millors tràmits per a realitzar davant un notari/a. Sempre que existeixi mutu acord en els termes del divorci/separació, i el matrimoni no tingui fills menors d'edat (o no emancipats) podran tramitar-lo per aquesta via.

Han de comparèixer els interessats davant el notari/a, acompanyats d'advocat, on se signarà l'escriptura de divorci i el conveni regulador, i s'inscriurà en el Registre Civil. Mitjançant aquesta modalitat, no hem d'acudir al Jutjat perquè el divorci sigui efectiu, estalviant mesos d'espera fins a la sentència, i evitant els costos d'advocats en un procediment judicial.

Si estàs interessat/da en algun d'aquests tràmits, o vols més informació, no dubtis a contactar-nos.

Tornar al llistat
Enviar a un amic


Pic

Experiència

Més de 50 anys evolucionant des dels serveis de gestoria tradicionals cap als serveis més especialitzats de consultoria legal i jurídica.

Pic

Professionalitat

Advocats i professionals col·legiats especialitzats en l’assessorament d’empreses i particulars.

Pic

Diferenciació

Coordinació dels serveis de gestió d’empresa amb els criteris jurídics i econòmics més especialitzats.

Pic

Assessorament

Esforç i creativitat en garantir el vostre assessorament permanent.

Pic

Flexibilitat

Agilitat i adaptació a les necessitats dels nostres clients.


Gestoria Mongay
 


Avís important

El seu navegador està obsolet, moltes funcionalitats de la web no es veuran correctament.
Li recomanem que actualitzi el navegador o que instal·li un d'aquests dos:
   -Mozilla Firefox
   -Google Chrome